Вакуумно почистване на грамофонни плочи

Какво представлява вакуумното почистване на грамофонни плочи?

Това е процес, при който с помощта на специална течност за почистване на грамофонни плочи се отстраняват всички натрупани мръсотии по каналчетата на една грамофонна плоча. Самото почистване и изсмукване на праха и наслояванията се осъществява с професионална машина – Smart matrix (немско производство) посредством вакуум.
Повече за машината може да прочетете тук:
http://clearaudio.de/en/products/cleaning-smart_matrix_professional.php

Каква течност се използва за почистването на плочи?
Течността, с която се почистват грамофонните плочи е професионално разработена за почистване на грамофонни плочи и създава антистатично покритие, което предпазва плочата от натрупване на прах и полепване на мръсотия. Към момента течността, която използваме е на фирмата Knosti. Никога не сме използвали или имали намерение да използваме домашно приготвен разтвор.

Колко често е добре да се почистват грамофонните плочи на вакуумна машина?
Честотата на почистване на една грамофонна плоча зависи от това колко е запрашен градът, в който се слуша плочата. Ако говорим за София и вземем предвид високата концентрация на фините прахови частици във въздуха, за да се поддържа една грамофонна плоча добре запазена и за да звучи по-добре е необходимо да се почиства минимум веднъж годишно.

Цената за почистване на една 12" грамофонна плоча е 2.20 лв.
Цената за почистване на една 7" грамофонна плоча е 1.10 лв.